Спинна частина окуня темно-смугаста, а черевна — світла. Тому, якщо дивитися на окуня зверху — його тіло зливається з дном, знизу — його не видно на тлі неба. На дотик риба слизька, тому що вкрита слизом, який зменшує силу тертя (швидкість збільшується). Слиз містить бактерицидні речовини, що захищає рибу від бактерій і грибків. На голові розташовані рот, ніздрі, великі очі (назва риби походить саме від слова «око»). На межі голови й тулуба є кісткові пластинки, які закривають зябра,— зяброві кришки. Плавці бувають парні (грудні та черевні) та непарні (спинний, анальний і хвостовий). Кожний виконує певну функцію. Завдяки вигинам тіла в боки й рухам хвостового плавця риба просувається вперед. Грудні та черевні плавці підтримують стан рівноваги, анальний і спинний — надають стійкості і розтинають воду. Спинний плавець також може виконувати захисну функцію, як правило, він колючий. Опорно-рухова система Опорно-рухова система складається зі скелета та м'язів. Внутрішній скелет майже весь кістковий і складається з черепа, хребта та скелета плавців. Кожний плавець утворений складкою шкіри, яка пронизана кістковими променями. Череп складається з двох відділів — мозкового та зябро-щелепного. Хребет складається з хребців. У хребті виділяють два відділи — тулубний і хвостовий. Кожний хребець має тіло, верхній відросток і нижній відросток. Між тілом і відростком розташовані отвори — верхня дуга і нижня дуга. У хребті ці отвори розташовуються один над одним і утворюють два канали, усередині верхнього лежить спинний мозок, а усередині нижнього — кровоносна судина. У тулубних хребців замість нижнього відростка і нижньої дуги — два поперечні відростки, вони захищають внутрішні органи риби. Завдяки тому, що хребці рухомо сполучені один з одним, риба може згинати тулуб. До кісток кріпляться м'язи. М'язи тулуба розташовані сегментами, що нагадують букву Z. Травна система Травна система починається ротовим отвором, язика немає. Зуби, розташовані на щелепах, допомагають утримувати здобич. Через глотку та стравохід їжа потрапляє до шлунка (є у хижих риб), де починає перетравлюватися. Частково перетравлена їжа проходить до тонкого кишечника, куди впадають протоки підшлункової залози, печінки та жовчного міхура. Печінка та підшлункова залоза виділяють травні ферменти, під дією яких відбувається розщеплення складних органічних речовин. Жовч активує ці ферменти і розбиває великі крапельки жиру на дрібніші. У нижніх відділах кишечника поживні речовини всмоктуються в кров. Неперетравлені рештки видаляються через задньопрохідний отвір.
|